New York : VBK Belgie Uitgeverij

Voor VBK Belgie mocht ik over deze fantastisch kleur Kaart New York inkleuren. Dit was geen makkelijke opgave! Hier heb ik heel wat uurtjes aan besteed.
Ontdek wat New York te bieden had in de vorige eeuwen, van het Central Park, Time Square met de vele theaters tot het Vrijheidsbeeld en de opening van het allereerste honkbalstadion. 

Op de achterkant van de kleurplaat staat historische informatie over de vele toeristische plekken van deze wereldstad. 
New York is een kaart dat je kan uitvouwen, maar je kan ze ook allemaal versnijden tot kleine delen. Ik heb het op zen geheel gelaten, zo kan ik later er nog eens terug naar kijken!
Het papier van deze New york kaart is van uitstekend kwaliteit, ik heb er verschillende materialen op gebruikt : Staedtler, Bruynzeel, BIC kleurpotloden, gel pennen, stabilo 68 en 88 en dan voor de afwerking van de blauwe lucht pastel. Wat ook leuk is aan deze kaart, er staan wat tips in maar ook een woordje uitleg over ieder kaart. Wat ik dan ook helemaal top vind is een gesprekje met de illustrator.


Hoe begin je nu aan zo een kleurplaat? Wel, ik begon eerst en vooral met research op het internet. Ik heb veel opzoek werk verricht voor ik eraan begon. De tweede stap dat ik ondernam zijn de kleuren bijeen zoeken, want ik wilde zoveel mogelijk originaliteit in deze kleur kaart steken! Hier heb ik een paar van de foto's in een collage samen gestoken.
Eerst en vooral heb ik de wolken ingekleurd samen met het Vrijheidsbeeld. Ik zie enorm graag wolken, en ben er door gefascineerd, dus koos ik ervoor om er roze en paars in te steken, hier aan de kust zien we dat vaak.

 


Het Vrijheidsbeeld : Ze is 93 meter hoog en is geplaatst in 1886, ze is het symbool van vriendschap en democratie. Dit zal wel de meest makkelijkste tekening geweest zijn van heel de kaart. Ik moest even het juiste kleur vinden, want dit is enorm belangrijk, om toch de kleurtjes een beetje te kunnen na kleuren . Wat ik zo aangenaam vind aan deze New York kaart is dat het papier een dik en glad soort is, zo kan je de potloden in laagjes aan kleuren. Empire state building : Dit elegante kantorengebouwen, dat in 1931 voor het publiek opende, heeft 103 verdiepingen en is 381 meter hoog. Bij de bouw zijn zo'n 10 miljoen bakstenen gebruikt. Hier heb ik mijn gel pennen gebruikt om alle ramen van de building in te kleuren , zodat ik een blink effect kon krijgen. De auto's en de andere gebouwen heb ik als laatste gehouden, de verschillende soorten  grijs voor de stoep, staat en gebouwen heb ik uit verschillende dozen kleurpotloden gehaald, want geloof mij, er zijn heel wat tinten grijs gebruikt!
 


Chrysler Building : Deze staat er sedert 1930. Er hebben er duizend aan meegewerkt! Hier heb ik eerst het gebouw ingekleurd daarna de raampjes, ook hiervoor heb ik mijn gel pennen gebruikt, blauw en grijs, om een schakering te krijgen. Vooraan de Chrysler Building zie je de Dixieland Jazz band, heel populair in deze tijd, ze waren een Amerikaans kwintet van blanke muzikanten die als eersten jazzmuziek opnamen in 1917 - 1920. 


Time square : Op de plek in Midtown Manhattan waar Broadway uitkomt op Seventh Avenue, bevindt zich het theaterdistrict, ook wel de Great White Way genoemd. Hier zag je vroeger vele theater voorstellingen. Ook de vele showmeisjes met mooie costums en pluimen. Bij deze tekening heb ik geprobeerd zoveel mogelijke kleuren na te bootsen, ik vond het echt niet makkelijk om te doen.

Central Park : Was het eerste openbare park in Amerika en kwam in 1873 tot stand, neem er een bootje bij en vaar even om een frisse neus te halen, daar was men dankbaar voor in deze tijd. Deze tekening vond ik het leukste om in te kleuren, zie de natuur, de brug, het water, ik stelde mij voor in zo'n bootje, moet zalig zijn om even tot rust te komen in zo'n groot stad!


Yankee Stadium :  In de Bronx werd het stadium geopend op 18 april 1923 en werd door de New York Telegram al direct het ' House that Ruth Built ' gedoopt. Bij deze tekening heb ik het stadium zo goed mogelijk proberen inkleuren, wat was het leuk, ik werkte met potlood , maar ook met gel pen voor de donkere stukken, met behulp van een doezelaar, want de inkt van de gel pen droogt niet direct op, waardoor je kan doezelen. De honkbalspeler was ook zo'n leuke om in te kleuren. Voor de auto's heb ik ook eerst goed opzoek werk verricht, want ik wilde dit ook wel mooi krijgen!

Brooklyn Bridge : De brug tussen Manhatten en Brooklyn is in 1883 open gegaan. In 1884 liet circusondernemer P.T. Barnum 21 olifanten over de brug paraderen om de stevigheid van het bouwwerk aan te tonen. Het is niets om de brug in te kleuren, maar alles erond was een hele werk, al die gebouwen en huisjes, hebben wat uurtjes gekost, maar achteraf gezien was ik heel blij dat het mooi tot zen recht kwam.


Funfair at night : De kermis van vroeger moet ook wel heel leuk geweest zijn, heel veel heb ik er niet over gevonden, maar de info dat ik had heb ik gebruikt. Het fotootje hieronder heb ik als enige voorbeeld kunnen gebruiken, ik heb veel kleur proberen te gebruiken want de kermis is nu eenmaal kleurig en veel plezier.

Bij de laatste afbeelding wil ik aantonen dat ik vele kleurtjes heb zitten zoeken, dit is één van de vele stukken papier dat ik gebruikt heb, zo leer je ook welke kleuren je hebt!The end : Wat was dit een opgave, het allerlaatste wat ik gedaan heb is de open lucht met pastel in het blauw steken. Wanneer dit gedaan was ging er een opluchting door mij heen, en ik was er heel emotioneel door, de reden hiervan, wel er zit er veel werk in! Je denkt steeds "laat dit a.u.b. lukken"  Er  zitten heel veel uurtjes in deze New York, deze koester ik, en het was ook heel leerzaam! 

Ik raad deze New York kleurboek voor volwassenen aan voor de mensen die heel graag detail kleuren, want het is echt wel in bepaalde vlakken monniken werk! Alle kleurtjes dat ik gebruikt heb van potlood tot stift zijn allemaal geschikt. Kleuren moet men doen, omdat je het graag doet, en wees eerlijk het is echt een soort van therapie, wel met deze New York is dit het geval. Veel plezier!


-----------------------------------------------------------------

Copyright © Kleurvitality
Copyright © VBK 


VBK : Facebook
meer info VBK : Website
VBK : Twitter