Iedereen kan tekenen : VBK Belgie Uitgeverij

Voor VBK Belgie Mocht ik Iderereen kan tekenen bespreken, waarvoor dank! Met dit boek heb ik al iets kunnen bijleren. Naast het kleuren teken ik ook heel graag, mijn voorkeur gaat naar dieren, maar je leert veel meer uit dit boek. zoals de basisvaardigheden , maar ook lijntekening, tonale waarden en texturen om de tekeningen driedimensionaliteit te geven en nog veel meer. Je kan leren werken met teken potloden, pen en inkt, houtskool en conté,  penseel en gewassen inkt. Mijn voorkeur en wat ik beter onder de knie wil leren, is werken met potloden. De harde kaft laat het toe om het mooi op te bergen tussen je andere boeken , zonder te beschadigen.
 

" Je hoort mensen geregeld zeggen dat ze graag iets kunstzinnig zouden willen doen, waarna ze direct zeggen : ' Maar ik kan niet tekenen ' , alsof dit een onomkeerbaar feit is dat hun het tekenen onmogelijk maakt. Kunnen tekenen is echter geen zeldzame of bijzondere vaardigheid, maar een kwestie van doen! Het is echt waar, " IEDEREEN KAN TEKENEN " Aldus Barrington Barber.

  


-----------------------------------------------------------------

Op de eerste foto zie je met welke potloden ik meestal teken, ook gebruik ik af en toe een fineliner. Eerst en vooral heb ik eerst de basis even zitten leren, simpele markeringen en mijn potloden leren kennen. Ook al heb ik een paar keer getekend, je kan nooit genoeg bijleren! Ik vond vooral de markeringen leerzaam en heb ze ook een paar keer getekend. Ik heb mijn bladzijde opgeladen, je kan er op klikken om het te vergroten, en beter zicht te krijgen.


 -----------------------------------------------------------------

Oefening baart kust word gezegd, dat is dan ook wat ik als volgende oefening heb gedaan. Eerst heb ik cirkels getekend, daarna bladeren hierna kwam een ruit en de kubus en als laatst een kubus met demensie, als je naar de afbeelding kijkt zie je na een paar keer dat ik wel vorder. Ik raad zeker aan om deze oefening eens te proberen. 


 -----------------------------------------------------------------

Het volgende deel is in stapjes werken. Bij deze oefening heb ik potlood B gebruikt, deze potlood maakt het mogelijk om missers uit te gommen. Zoals je kan zien op mijn tekening heb ik een Bloem proberen tekenen, het boek laat je stapsgewijs zien hoe je dit mogelijk maakt. De vaas was ook leuk om te doen, ook al is het klein, ik weet nu hoe je er aan moet beginnen. Vormen, dit zie je bijna overal verschijnen, dus het is goed meegenomen om deze te leren tekenen. Een kist tekenen vind ik ook wel leuk, je leert er perspectief werken. En dan had ik nog een water glas en wijn glas bij leren tekenen, ook dit is leuk om te leren! 


 -----------------------------------------------------------------

De volgende stap was lijntekenen. In deze tekening zie je dat ik een fles en een eet kom heb leren tekenen. Ik moet zeggen dat ik enorm versteld stond hoe makkelijk dit eigenlijk wel is, alle ja makkelijk voor een beginner! Het lepeltje in de kom vond ik het moeilijkst om te tekenen. Ik ben helemaal blij dat het er al op trekt! Als je de stappen snapt, dan kan je het tekenen. 

 -----------------------------------------------------------------

Deze oefening is de kronkeltechniek, en ik heb gekozen om de boom te tekenen. Stap voor stap heb ik gevolgd hoe ik de boom tot stand kon tekenen, wat was dit leuk om te doen! Zoals je kan zien op mijn afbeeldingen heb ik stukje per stukje gewerkt tot het er ongeveer uitziet als een boom. Voor deze tekening heb ik de teken potloden B, B4, B6, H , en H2 gebruikt.  -----------------------------------------------------------------

Hier heb ik nog een oefening over lijntekening zitten tekenen, deze keer een roos en bloemen. Dit deed ik ook echt graag en voor de eerste keer te tekenen ben ik ervan overtuigd dat na een paar keer mij dit zeker zal lukken, zoals ik al zei oefening baart kunst , en ik begin er echt in te geloven! Deze 2 schetsen zijn getekend met potlood B, door harder te drukken gaat men donkere tinten verkrijgen. 


 -----------------------------------------------------------------

Het was een tijd om iets te tekenen, hier heb ik gekozen voor de tuin stoel en de kan . Hier bij deze tekening heb ik toch wel zitten zweten, en er hangen meer minuten aan vast om te tekenen dan men zou denken, maar het was dan ook de eerste keer dat ik zoiets tekende. Ok ik moet toegeven het is niet meteen het meest makkelijkste, maar zoals ze zeggen in het boek, neem eens de uitdaging aan en teken op zicht! De lijnen van de stoel het perspectieven was het moeilijkste en dan de rondingen van de kan, dit was ook best een uitdaging.   


 -----------------------------------------------------------------

Een tuin huis tekenen vraagt toch iets meer ervaring, en dat kan je zien aan mijn tekening, de lijnen komen niet juist over, toch heb ik besloten om het jullie te laten zien, want het gaat niet allemaal vanzelf sprekend, men moet echt wel oefenen tot perfectie! Hier heb ik de teken potloden B, B2 , B4, H, en H4 gebruikt. 


 -----------------------------------------------------------------

Het oefenen van tonale waarden is de volgende stap waar ik interesse in had. Toon helpt ons om een driedimensionaal effect te geven aan een tekening. Het word bijna overal gebruikt. Hier zie je dat ik een tonaal overgang heb laten uitvloeien, dit met potlood en fineliner. daarna heb ik de poging gewaagd om met deze oefening bloemen te tekenen, wat doe ik dit graag! Wat een mooi effect heb ik kunnen creëren. Ik raad het echt eens aan om zelf eens te proberen, het is echt leuk! Voor de tekening van de bloemen heb ik de teken potloden B, B2 , B4, B6, en H gebruikt


 -----------------------------------------------------------------

Ik wilde nog iets meer bijleren over het tonaal, dus heb ik gekozen om een appel te tekenen, of toch een poging tot. Er zitten echt veel lagen over elkaar op. Ik bespeur bij mezelf dat ik toch een beetje trots ben. Het lijk toch op een appel in mijn ogen, ik wil echt nog meer leren, en ben blij dit boek te mogen hebben! Voor deze tekening heb ik de teken potloden B, B4, H, en H4 gebruikt.


 -----------------------------------------------------------------

Als afsluiter heb ik dan het boek De magie van de jungle erbij genomen, deze mag ik ook reviewen voor VBK. Ik heb er een pagina uitgezocht waar je zelf iets kan bij tekenen. Ik heb gekozen om paarden te tekenen, als jullie mij een beetje kennen weet jullie dat ik graag dieren teken / inkleur. Voor deze tekening heb ik ook echt in stapje gewerkt, en zeker niets overhaast, er zijn een paar dagen voorbij gegaan tegen dat ik tevreden was over mijn paarden. Het kan natuurlijk altijd beter, maar ik ben best tevreden! 
-----------------------------------------------------------------

Het boek telt 128 bladzijden, dus hier kan men al wat uit leren, ik heb er een paar stukken uit genomen waar mijn interesse ligt, maar het boek bied ook nog :  observeren bij het tekenen, menselijke modellen, verhouding en perspectief en nog veel meer. Het boek is ingedeeld in 7 hoofdstukken, en ik raad het boek zeker aan!

VBK : Facebook
meer info VBK : Website
VBK : Twitter

ISBN: 9789043919050
Pagina's: 128
Afmeting: 287 mm x 232 mm x 17 mm
Gepubliceerd:31-05-2016
Taal: Nederlands
Uitgever: VBK Media


 -----------------------------------------------------------------