COPIC CIAO 72 set A: geschreven door Kissa Collas


Verschillende punten :

De Copic Ciao stiften hebben net zoals de Copic Sketch stiften twee punten om mee te kleuren, een brede punt voor grote vlakken en een penseelpunt. De brede punt is een harde punt waarmee je perfecte controle hebt over waar je precies kleurt, de penseelpunt langs de andere kan is een zachte punt die perfect is om kleurschakeringen te maken en om ermee te blenden, maar die wat lastiger te beheersen valt. Je hoort en voelt de penseelpunt trouwens amper tot niet over het papier glijden. Met de fijne stiftpunt heb ik nog geen ervaring.

Buiten de eerder vernoemde brede punt en penseelpunt is er ook nog een gewone fijne stiftpunt beschikbaar, maar hier heb ik helaas nog geen ervaring mee.
De punten zijn echter verwisselbaar, dus als één van de punten je niet bevalt of wanneer er een punt beschadigd of versleten is, dan kan je deze gewoon bestellen en vervangen.

Een tweede reden waarom je de stiftpunten kunt verwijderen is omdat de Copic stiften hervulbaar zijn. Dit betekent dus dat wanneer je stift leeg is, je geen nieuwe set of stift moet kopen maar dat je je huidige stift gewoon kunt bijvullen. Omdat Copic stiften niet vriendelijk zijn voor de geldbuidel, is dit financiëel veel voordeliger.


Alcohol kan ook goed zijn :

De inkt in vele goedkope stiften is doorgaans op waterbasis. Dit heeft als gevolg dat wanneer je een aantal keren met je punt over een stuk papier gaat, deze binnen de kortste keer het papier kapot zal maken. Dit maakt het mengen van kleuren of aanbrengen van schaduw moeilijk tot onmogelijk. Je kan dit ook aan je stift voelen omdat deze niet meer makkelijk over het papier zal glijden.
De inkt in Copic stiften is echter op alcoholbasis waardoor je het papier amper tot niet beschadigd. De stiftpunten blijven makkelijk over het papier glijden en meedere laagjes aanbrengen is geen probleem. De inkt valt perfect te blenden met elkaar.

Het inktreservoir van de Copic Ciao is een ronde huls, deze lijn zet zich verder over de volledige stift dus er is geen speciale ergonomische vormgeving. De stift is wel dikker dan de meeste goedkope stiften, daardoor liggen ze vanzelf al makkelijker in de hand.

Copic brengt kleur in je leven :

Vanaf het eerste moment dat de punt van de stift het papier raakt, komt het pigment onmiddellijk vrij en dekt het het papier volledig. Je kan echter een diepere, intensere kleur bereiken door meerdere lagen aan te brengen.
Afhankelijk van de gekozen kleur zal de kleur op het papier licht of donker zijn. De Copic Ciao stiften zijn verkrijgbaar in "enkel" 180 kleuren, de Copic Sketch markers zijn verkrijgbaar in 358 kleuren, maar aangezien er lege stiften verkrijgbaar zijn op de markt, houdt niemand je tegen om een lege stift aan te kopen en te vullen met een kleur naar keuze die niet in het Ciao gamma voorkomt maar wel in het Sketch gamma. Je kan deze lege hulzen ook gebruiken om je eigen kleuren en tinten te mengen. De Copic stiften en het kleurengamma is zo veelzijdig en uitgebreid dat je prachtige kleurencombinaties kunt maken die gaan van zeer licht tot extreem donker, daarin valt echter ook een minpunt te vinden. Persoonlijk vind ik het heerlijk om een grote keuze aan kleuren te hebben, maar een TE grote keuze hebben kan overweldigend zijn, zowel op vlak van het kiezen van een kleur tot de stand van je zichtrekening want als je elke kleur in het gamma wilt hebben, mag je stevig in de geldbuidel tasten. Een enkele Copic Ciao stift kost je al snel minimum 3,50 tot 5 euro per stuk terwijl je voor een Sketch stift eerder 5,60 tot 8 euro kwijt bent. Mijn set van 72 Copic Ciao stiften heeft me 221 euro gekost.

De prijzen kunnen sterk variëren van winkel tot winkel en je kan ook al eens een fikse korting krijgen, zoek hier dus zeker naar.
De kleur wilt er gewoonweg uit :

We kennen het allemaal wel: we willen een tekening inkleuren met onze stiften die al een tijdje in de vergetelheid zijn geraakt, we zetten vervolgens onze stiftpunt op het papier.... maar er gebeurd niets, de stift is uitgedroogd.

Speciaal voor deze review heb ik mijn Copics toch eens bovengehaald, nadat deze maandenlang opgeborgen hebben gezeten. Hier was echter niets van te merken, de stiften kleurden nog even goed als de dag waarop ik ze gekocht heb.

Je moet echter wel goed oppassen wanneer je deze stiften gebruikt, voor dat je het weet zit de inkt namelijk op plaatsen waar je deze niet wilt hebben. Ik heb al een aantal keren kleurvlekjes ontdekt op mijn werk terwijl ik zeker wist dat mijn stift het papier daar nooit geraakt heeft, ook niet tijdens een moment waarop ik minder aandachtig was. Bij het afnemen van de dop kan het helaas voorkomen dat de inkt uit de stift wordt gezwierd omdat de dop vrij stevig op de stift zit.Deze stiften vertonen echter een ander probleem, maar dit probleem valt niet te wijten aan de stift zelf, maar aan het gebruikte papier. Stiften zijn zeer onderhevig aan "bloeden", dat wilt zeggen dat hoe langer je de stiftpunt op het papier houdt, des te meer zal de kleur doorheen het papier vloeien. Om goed te kunnen blenden hebben we helaas geen andere keuze dan onze stiftpunt veelvuldig op het papier te zetten. 


Dit wilt niet zeggen dat deze stiften niet bruikbaar zijn in kleurboeken of op gewoon tekenpapier, maar hou er dan wel rekening mee dat de inkt door zal drukken en bij het blenden zal uitvloeien.

Voor degenen die hun tekeningen zelf maken of afprinten bestaat er gelukkig wel een oplossing, namelijk papier dat speciaal dient voor het gebruik met stiften. Dit papier voorkomt in de meeste gevallen uitvloeiing.Veelzijdige stift :

De Copic stiften zijn heerlijk om mee te kleuren, maar wist je dat je er ook mee kan airbrushen? Je kan voor je airbrush een opzetstuk kopen waardoor je de inkt van je stiften kan gebruiken om te airbrushen. Het volstaat dan om de brede stiftpunt van de Copic stift in de opzetmond te klikken en je bent klaar om te beginnen. Nadien haal je de stift er gewoon uit en berg je de airbrush op, er is geen opkuiswerk.

Dit opzetstuk is normaal gezien niet voorzien voor de Copic ciao stiften, doordat deze rond zijn in plaats van vierkant zoals de andere stiften in het gamma, maar door bijvoorbeeld een stukje kneedgom aan te brengen in het opzetstuk, zal je de Copic Ciao stiften toch kunnen gebruiken. Dit kan echter lastig af te stellen zijn daardat de Copic Ciao stiften dus niet vastklikken. Hierdoor kan het zijn dat de stift niet ver genoeg of juist te ver zit, of dat de stiftpunt scheef zit wat allemaal kan leiden tot een verkeerde kleurafgifte, spetters of een slechte controle over waar je precies kleur aanbrengt.
Geen alledaagse stift :

Zelf kleur ik niet vaak met deze stiften, ze zijn naar mijn mening gewoon te duur om te gebruiken voor tekeningen die ik zelf niet geproduceerd heb, tenzij de kleurprent een betere uitwerking is van een idee dat ik zelf niet op papier krijg.


Mijn mening :

Al bij al zijn de Copic stiften zeer kwaliteitsvolle stiften die zelfs door professionele manga artiesten en architecten gebruikt worden. Indien je er het budget voor hebt zou ik dus zeggen om geen moment te twijfelen. Indien je budget wel een probleempunt vormt, zou ik eerder aanraden om een alternatief, goedkoper product te zoeken of om je verzameling stift per stift over tijd op te bouwen.

Ik kocht mijn set via copicmarkersales , dit is een betrouwbare zelfstandige gelegen te Brasschaat (Antwerpen, België) die zijn zaak van thuis uit runt.


TIP: bewaar de stiften horizontaal om uitdroging te voorkomen. Bij de aankoop van een volledige set zit een plastieken bewaardoos die je probleemloos op z'n zijkant kunt zetten, mits ondersteuning van de onderkant, anders valt de doos deels open.


Dank je wel voor je bespreking over deze stiften!
Deze Tekening heeft Kissa Collas ingekleurd
met de copic CIAO 72 set A.


Ook kan je lid worden van onze toffe groep PerfectSweetColors & KleurVitality